"Małż " w domu, po operacji, więc staram się jak mogę żeby mu czas umilić i żeby lodówka się czasami zamykała :) w ten oto sposób powstały rogaliki pełne miłości, kapusty, pieczarek i mięska :) przepis na ciasto kiedyś dostałam od znajomej, ale tamte były ze słodkim wsadem :) a tymczasem, skoro Małż nie przepada za tego typu słodkościami na obiad, a potrzeba jest matką wynalazku zrobiłam takie rogaliki :)
są pyszne i bardzo sycące :)
Przepis, stosunkowo prosty i niezbyt kosztowny :) oto on :
są pyszne i bardzo sycące :)
Przepis, stosunkowo prosty i niezbyt kosztowny :) oto on :
Składniki:
·
650 g mąki
·
2 jajka
·
1,5 szklanki wody
·
45 g drożdży
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka cukru
·
2 łyżki oleju
· sezam, mak siemię lniane
na farsz:
·
250 g kapusty kiszonej
·
2 średnie piersi z kurczaka
·
200 g pieczarek
·
1 cebula
·
czosnek
·
sól
·
pieprz
·
olej
Sposób przygotowania :
Wodę
lekko podgrzać, wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i
odstawić na kilka minut. Do mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn i
wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na około 40 minut.
Farsz:
cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone piersi z
kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki.
Całość podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Całość chwilę przesmażyć,
doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem wg uznania i wystudzić. Ciasto podzielić
na 10-12 części, uformować kulki, rozwałkować na koło i na środek nałożyć
farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia , posmarować rozmąconym żółtkiem. Można posypać po
wierzchu sezamem, siemieniem lnianym czy makiem, to już wg upodobań. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.
Świetnie smakują na gorąco, jeszcze lepiej na zimno, i nawet na drugi dzień są pyszne :)
Polecam
Miłej niedzieli :)
K.
A ty kusisz smakołykami ;)
OdpowiedzUsuń