Wątróbka- mój dzisiejszt typ #1 :)

Kto lubi wątróbkę łapka w górę! Zapewne znajdzie się kilku zwolenników. Dołączam do nich i ja :) i żadne mi tu z cebulką, na kilogramie smalcu czy masła, jak to nasze Mamy robiły, sucha i niedobra... no dobra lekko przesadzam, ale nie należałam do jej miłośników. Po kolejnej lekturze Mniam Mniam, i napotkaniu TEGO przepisu , wątróbka wraca do łask :) Przepis polecam :) Wątróbka prezentuje się pięknie, o tak :

 


Przepis jest na stronie Mniam Mniam, ale tu go podam :)



1/2 kg wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
2 łyżki pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła
4 łyżki oleju

2 dojrzałe mango
paczka sałat

sos:
6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej ( mleko spowoduje że wątróbka będzie bardziej soczysta ). Następnie odsączamy z mleka i dokładnie suszymy a papierowym ręczniku. Delikatnie solimy, i obtaczamy dość dokładnie w mące. Mango obieramy, i kroimy na kostkę. Składniki sosu  dokładne mieszamy, najlepiej w słoiczku, do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Na gorący tłuszcz wykładamy wątróbkę, i  smażymy chwilę, następnie całość przykrywamy i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wątróbki przekładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie kroimy w ukośne kawałki, i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzach rozkładamy porcje sałaty, polewamy je naszym winegretem, na to układamy  kawałki wątróbek, i posypujemy mango. Całość polać pozostałym sosem. Świetnie pasuje do tego białe czosnkowe pieczywo.

Polecam, zupełnie inna odsłona wątróbki :)
Miłego dnia
K. 
 


Komentarze

  1. Kusisz coś ostatnio smakołykami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwyższa pora zaskoczyć Twoją Panią A. czymś pysznym, polecam Janusz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz