Obiecany przepis na rewelacyjny Pasztet. Nazwałam Go Pasztetem Grzegorza, bo przepis wysznupałam o Tu. Minimalnie dodałam coś od siebie, ale ogólnie pierwowzór jest ok :) Mój pasztet wyglądał o tak:
Przepis:
Przepis:
Składniki:
1
kg udek z kurczaka
1
duże udko królicze
30
dag tłustego wędzonego boczku
20
dag wątróbek drobiowych
2
cebule
2
marchewki
2
korzenie pietruszki
liść
laurowy
ziele
angielskie
Pieprz
ziarnisty
4
szklanki bulionu (może być z kostki)
10
dag suszonych żurawin
sól
świeżo
zmielony czarny pieprz
1
żółtko
Sposób przygotowania:
Cebulę,
marchew i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie boczek. Udka
umyć i zalać w dużym garnku bulionem. Dodać warzywa, boczek i przyprawy (
oprócz soli i pieprzu mielonego), całość gotować aż do miękkości mięsa. Udka wyjąć, do garnka włożyć oczyszczoną
wątróbkę i gotować przez około 5 minut.
Odstawić do przestygnięcia. Wszystko wyjąć z wywaru, a ten przecedzić przez
sitko. Mięso oczyścić z kości, i wszystko łącznie z warzywami zmielić w
maszynce z drobnym sitkiem.
Do zmielonego
mięsa dodajemy jajko, przyprawy – do smaku,
żurawinę która nadaje rewelacyjny smak całości, i dobrze mieszamy, dolewając po
troszku wywar, tak aby uzyskać dość wilgotną masę. Całość przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 180 stopniach do czasu kiedy to
góra naszego pasztetu będzie odpowiednio rumiana, i pasztet będzie odstawał od
brzegów. Ja piekłam go około 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do
wystygnięcia.
Kilka osob go sprobowało, i zachwyciło się nim podobnie jak ja :)
Polecam wypróbowac :)
Miłego dnia,
K.
Komentarze
Prześlij komentarz