Jak obiecałam tak czynię, może przepis się przyda na przyszły rok :) Jest wart popełnienia :)
Przepis wcale nie jest jakoś wielce skomplikowany serdecznie polecam. Zaczerpnęłam go o Tu, z tej stronki, z polecenia mojej Koleżanki Gosi :)
Przepis wcale nie jest jakoś wielce skomplikowany serdecznie polecam. Zaczerpnęłam go o Tu, z tej stronki, z polecenia mojej Koleżanki Gosi :)
Składniki na
ciasto kruche:
·
350 g mąki
pszennej
·
50 g cukru
pudru
·
200 g masła,
schłodzonego
·
1
łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić. Ciasto uformować w
kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę, albo i ciut dłużej J Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Ciasta wychodzi dość dużo, więc spokojnie dwa dość duże
mazurki wyjdą J Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec
około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na
masę pomarańczowo - marcepanową:
- 4 średniej wielkości pomarańcze
- 1 cytryna
- 300 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości cytrusów)
- 60 g masy marcepanowej
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować, wyparzyć, i
zetrzeć z nich sórkę na drobnej tarce uważając aby nie zetrzeć jasnej części. Wydrążyć
miąższ z cytryny i pomarańczy, pestki i wszystkie białe części, i zmiksować
blenderem Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem, dodać otartą skórkę i gotować
około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda
wyparuje.
Na upieczony i wystudzony kruchy spód zetrzeć na dużych
oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą
pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu, płatkami migdałów
i (ewentualnie) kandyzowanymi plasterkami pomarańczy, czego ja osobiście nie
poczyniłam. Mazurek jest kwaskowo słodki, idealnie zbalansowany, i naprawdę
wart polecenia!
Miłego dnia
K.
Komentarze
Prześlij komentarz