Wszystkie prace oraz zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

piątek, 10 kwietnia 2015

Mazurkowo - pomarańczowo

Jak obiecałam tak czynię, może przepis się przyda na przyszły rok :) Jest wart popełnienia :)


Przepis wcale nie jest jakoś wielce skomplikowany serdecznie polecam. Zaczerpnęłam go  o Tu, z tej stronki, z polecenia mojej Koleżanki Gosi :)



Składniki na ciasto kruche:
·         350 g mąki pszennej
·         50 g cukru pudru
·         200 g masła, schłodzonego
·         1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę, albo i ciut dłużej J Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta wychodzi dość dużo, więc spokojnie dwa dość duże mazurki wyjdą J Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę pomarańczowo - marcepanową:
  • 4 średniej wielkości pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości cytrusów)
  • 60 g masy marcepanowej
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować, wyparzyć, i zetrzeć z nich sórkę na drobnej tarce uważając aby nie zetrzeć jasnej części. Wydrążyć miąższ z cytryny i pomarańczy, pestki i wszystkie białe części, i zmiksować blenderem Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem, dodać otartą skórkę i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.
Na upieczony i wystudzony kruchy spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu, płatkami migdałów i (ewentualnie) kandyzowanymi plasterkami pomarańczy, czego ja osobiście nie poczyniłam. Mazurek jest kwaskowo słodki, idealnie zbalansowany, i naprawdę wart polecenia!

Miłego dnia 
K. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz