Urodziny męża stał się okazją do popełnienia kolejnego tortu. Tym razem z zupełnie innym kremem. Ozdobiony przez nasze dziewczyny. Prezentował się świetnie, smakował wyśmienicie. Przepis na krem znalazłam w moich karteluszkach, kiedyś gdzieś znaleziony, albo otrzymany od kogoś, szczerze mówiąc nie pamiętam :(
a w środku pyszny krem z serka mascarpone:)
Przepisik ? ależ oczywiście prosze :)
Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej ( ja używam głównie krupczatki z Brzegu... moja ulubiona )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Jak masa będzie już gotować, zmniejszyć obroty do najniższych, dodać delikatnie żółtka, dobrze wymieszać, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. delikatne wymieszać, wylać do tortownicy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Krem:
500 ml śmietanki kremowej 36% (mocno chłodzonej)
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego typu Piątnica naturalny
Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach razem z dodawanym po łyżce cukrem pudrem, uważając żeby nie przebić :) w osobnej miseczce zmiksować Mascarpone i Piątnica na najniższych obrotach, tak aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Do serów dodać ubitą śmietanę i na najniższych obrotach połączyć. Tak powstaje świetna masa/krem idealna do przełożenia, ale również do ozdabiania :)
Serdecznie polecam ten krem/masę śmietanową :) . Przepis na biszkopt to mój sztandarowy przepis. wykorzystuje go zarówno do tortów, jak i do ciast :)
Życzę smacznego :)
Miłego popołudnia :)
K.
P.S. Zdjęcie wykonane przez mojego Tyszkę oczywiście, czyli starsza latorośl :)
a w środku pyszny krem z serka mascarpone:)
Przepisik ? ależ oczywiście prosze :)
Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej ( ja używam głównie krupczatki z Brzegu... moja ulubiona )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Jak masa będzie już gotować, zmniejszyć obroty do najniższych, dodać delikatnie żółtka, dobrze wymieszać, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. delikatne wymieszać, wylać do tortownicy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Krem:
500 ml śmietanki kremowej 36% (mocno chłodzonej)
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego typu Piątnica naturalny
Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach razem z dodawanym po łyżce cukrem pudrem, uważając żeby nie przebić :) w osobnej miseczce zmiksować Mascarpone i Piątnica na najniższych obrotach, tak aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Do serów dodać ubitą śmietanę i na najniższych obrotach połączyć. Tak powstaje świetna masa/krem idealna do przełożenia, ale również do ozdabiania :)
Serdecznie polecam ten krem/masę śmietanową :) . Przepis na biszkopt to mój sztandarowy przepis. wykorzystuje go zarówno do tortów, jak i do ciast :)
Życzę smacznego :)
Miłego popołudnia :)
K.
P.S. Zdjęcie wykonane przez mojego Tyszkę oczywiście, czyli starsza latorośl :)
Potwierdzam wyglądał bosko i smakował bosko!!!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.....
OdpowiedzUsuńDo kawki by pasował :)