a ile się człowiek narobił, a jak się człowiek zmęczył, a ile zjadł... heh.
Wiem że już po świętach, a ja nie zdążyłam wrzucić tu życzeń świątecznych... niniejszym wszystkich zaglądających ( jeżeli tacy bywają ) bardzo przepraszam i składam najlepsze życzenia POŚWIĄTECZNE :) a na świeta popełniłam Mazurka, babkę, i kilka innych rzeczy:)
Mazurek kajmakowy - spód:
- 1 jajko
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
Całość zagnieść, owinąć w folię, i dobrze schłodzić. Następnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę (mnie ciasta wystarczyło na 2 blaszki 15cm/15cm). po włożeniu blachy, ciasto jeszcze schłodzić, przez około 20 minut. Piec około 20 minut w 180 - 200 stopniach, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Przepis na masę kajmakową... no cóż... chyba wszyscy znają, więc nie będę zaśmiecać :) Polecam :)
Babka herbaciana:
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
a teraz żarty się skończyły... spinamy pośladki, i kończmy te cholerne studia :)
Pozdrawiam
K.
Wiem że już po świętach, a ja nie zdążyłam wrzucić tu życzeń świątecznych... niniejszym wszystkich zaglądających ( jeżeli tacy bywają ) bardzo przepraszam i składam najlepsze życzenia POŚWIĄTECZNE :) a na świeta popełniłam Mazurka, babkę, i kilka innych rzeczy:)
Mazurek kajmakowy - spód:
- 1 jajko
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
Całość zagnieść, owinąć w folię, i dobrze schłodzić. Następnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę (mnie ciasta wystarczyło na 2 blaszki 15cm/15cm). po włożeniu blachy, ciasto jeszcze schłodzić, przez około 20 minut. Piec około 20 minut w 180 - 200 stopniach, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Przepis na masę kajmakową... no cóż... chyba wszyscy znają, więc nie będę zaśmiecać :) Polecam :)
Babka herbaciana:
- 25 dag maki
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty(powinna być aromatyczna)
- 8 dag rodzynek
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
- margaryna do
posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Lukier:
- 12 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1
łyżka wody
Sposób przygotowania:
Rodzynki obrać, umyć, włożyć do garnuszka
herbatą i gotować około 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka,
skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do
pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo lekko ostudzoną herbatę i nadal mieszamy.
Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy,
posmarowanej i obsypanej tarta bułką. piec 50-60 w piekarniku nagrzanym do
170-180 st. Zimną babkę pokryć lukrem. Pyyyycha :)
Jajka :)
a teraz żarty się skończyły... spinamy pośladki, i kończmy te cholerne studia :)
Pozdrawiam
K.
Komentarze
Prześlij komentarz