Sernik Izaura

Ciekawa jestem bardzo, skąd wzięła się nazwa tego ciasta, ale nie będę wnikała. Powiem tak, jest smaczne, ale nie będzie należał do moich ulubionych serników;) Co nie zmienia faktu, że mojemu mężowi smakowało, ale co jemu nie smakuje... hihi



 CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukry waniliowego
  • 4 jajka
MASA SEROWA:
  • 70 dag sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
 Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Ser ( zmielony lub ten z wiaderka) połączyć z pozostałymi składnikami. Utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą tą ze szklanki, i posypać kokosem.



Smacznego

Komentarze