a jednak się ogarnęłam, i dodam teraz przepisiki:) na pierwszy rzut ciasto bez jaj:) czyli murzynek inaczej:)
więc tak:
Składniki na ciasto:
więc tak:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub innego ulubionego
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- Opcjonalnie 1 przyprawa do piernika
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem
mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175 stopniach . Po przestudzeniu
ciasto przekroić na dwie części.
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- pozostały dżem brzoskwiniowy
Ugotować na mleku budyń. Do gotującego się jeszcze
budyniu dodać masło i mieszać aż się połączą i ponownie zagotuje. Gorącą masą
przełożyć ciasto. Całość odstawić do wystudzenia. Górę ciasta posmarować
ulubionym dżemem. Śmietanę ubić zgodnie z przepisem na śmietan’fixie i ozdobić
wierzch ciasta następnie schłodzić.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz