Rogaliki maślano - miodowe :)

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 duże łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdzy
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:



Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło rozpuścić i jeszcze gorące zalać zimnym mlekiem, wystudzić.
Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podzielić na odpowiednie, dowolne  kawałki, w zależności od potrzebnej wielkości rogalików. Może to być kilka dużych śniadaniowych rogali, bądź kilkadziesiąt małych przekąsek. Ciasto rozwałkować na kształt koła. Podzielić na trójkąty i zawijać w rogale.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wg uznania migdałami, makiem, cukrem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pyszności!



Komentarze