Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 duże łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdzy
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- 500g mąki pszennej
- 2 duże łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdzy
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Wodę
wymieszać z 1 łyżką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło
rozpuścić i jeszcze gorące zalać zimnym mlekiem, wystudzić.
Do drożdży
dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, i
wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1
godzinę.
Ciasto
podzielić na odpowiednie, dowolne kawałki, w zależności od potrzebnej wielkości
rogalików. Może to być kilka dużych śniadaniowych rogali, bądź kilkadziesiąt
małych przekąsek. Ciasto rozwałkować na kształt koła. Podzielić na trójkąty i
zawijać w rogale.
Układać na
przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać wg uznania migdałami, makiem, cukrem.
Piec ok.
15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszności!
Komentarze
Prześlij komentarz