Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy po przegrzebaniu zalewu przepisów w internecie zrobiłam ciasto cynamonowe które znalazłam na jednym z kolejnych forów kulinarnych.Przepis oczywiście delikatnie zmodyfikowałam, a następnym razem jeszcze poczynię jakieś dodatkowe zmiany, o których na pewno wspomnę. Ogólnie całkiem ładnie wygląda, troszkę zapachem przypomina Boże narodzenie, bo cynamon i "aromaty korzenne". całościowo zaliczam wypiek jako udany i z przyjemnością się nim dzielę. Domownicy zachwyceni:)
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
Masło utrzeć z pudrem na puch, Dodawać po jednym
żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodać mleko i połączone suche składniki. Delikatnie
wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Podzielić na dwie części. Piec
w 180*C 35 minut.
Krem
cappuccino:
- 4 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- kostka masła
- 4 łyżki cappuccino orzechowego
Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem.
Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i
dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło
utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi sie gładki krem.
Dodać cappuccino, Połączyć.
Mus
gruszkowy:
- słoik musu gruszkowego
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić
w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksować z musem.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
- 2 kieliszki wódki korzennej
- 3 łyżki kakao do posypania
Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na
pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić
do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie wyłożyć drugą część kremu i
przykryć ciastem. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao.
Gruszki w syropie
- 2 kg najlepiej twardych gruszek
- 1 litr wody
- 1/2 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 goździki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. do wody dodać wszystkie składniki, łącznie z gruszkami. Gotować w zależności od rodzaju gruszki kilka/kilkanaście minut. do osiągnięcia satysfakcjonującej twardości gruszek. Przełożyć do słoików, i najlepiej zagotować calość kilka minut. świetny ratunek przy spadku cukru:)
Komentarze
Prześlij komentarz