Ciasto Cynamonowe + gruszki w syropie



Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy po przegrzebaniu zalewu przepisów w internecie zrobiłam ciasto cynamonowe które znalazłam na jednym z kolejnych forów kulinarnych.Przepis oczywiście delikatnie zmodyfikowałam, a następnym razem jeszcze poczynię jakieś dodatkowe zmiany, o których na pewno wspomnę. Ogólnie całkiem ładnie wygląda, troszkę zapachem przypomina Boże narodzenie, bo cynamon i "aromaty korzenne". całościowo zaliczam wypiek jako udany i z przyjemnością się nim dzielę. Domownicy zachwyceni:) 

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
Masło utrzeć z pudrem na puch, Dodawać po jednym żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodać mleko i połączone suche składniki. Delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Podzielić na dwie części. Piec w 180*C  35 minut.
Krem cappuccino:
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ½  łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 4 łyżki cappuccino orzechowego
Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi sie gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć. 
Mus gruszkowy:
  • słoik musu gruszkowego
  • 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksować z musem.

Dodatkowo:
  • 2 kieliszki wódki korzennej
  • 3 łyżki kakao do posypania
Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. 



Przy okazji tego ciasta powstał pomysł żeby zrobić gruszki w syropie. Moi domownicy do tej pory nie przepadali za tego typu przetworami... udało mi się ocalić tyle "materiału: że zrobiłąm 4 słoiczki.





Gruszki w syropie

  • 2 kg najlepiej twardych gruszek
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. do wody dodać wszystkie składniki, łącznie z gruszkami. Gotować w zależności od rodzaju gruszki kilka/kilkanaście minut. do osiągnięcia satysfakcjonującej twardości gruszek. Przełożyć do słoików, i najlepiej zagotować calość kilka minut. świetny ratunek przy spadku cukru:)





Komentarze