Dzisiaj z innej beczki, baaaaaaaaaadzo słodkie ciasto, które uwielbia moja siostra, i upiekłam jej na wczorajsze imieniny. Wieć jeżeli chodzi o przepis to bardzo proszę:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao.
Białka ubić z cukkrem a sztywno, dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając. Piec około 25 minut w 180-200 stopniach.
Masa słonecznikowa:
- 15 dag cukru
-10 dag margaryny
- 2 łyżki mleka
- 30 dag słonecznika łuskanego
Rozpuścić masło, dodaćcukier i mleko. Na gorące dodać słonecznik i lekko przesmażyć. Całość wyłożyć na blachę, piec około 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Trzeba uważać bo dość szybko może "zbrązowieć". jeszcze ciepłe pokruszyć drobno.
Krem:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- kostka Kasi
Mleko gotować 3 godziny. Po wystudzeniu masę dodac do utartej Kasi. jak się już dobrze wymiesza ( nie za długo) dodać do masy 2/3 pokruszonego słonecznika.
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć 3/4 ilości masy.równomiernie rozprowadzić. przykryć drugim ciastem, posmarować pozostałą masą i posypać resztą pokruszonego słonecznika. Schłodzić.
Smacznego:)
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao.
Białka ubić z cukkrem a sztywno, dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając. Piec około 25 minut w 180-200 stopniach.
Masa słonecznikowa:
- 15 dag cukru
-10 dag margaryny
- 2 łyżki mleka
- 30 dag słonecznika łuskanego
Rozpuścić masło, dodaćcukier i mleko. Na gorące dodać słonecznik i lekko przesmażyć. Całość wyłożyć na blachę, piec około 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Trzeba uważać bo dość szybko może "zbrązowieć". jeszcze ciepłe pokruszyć drobno.
Krem:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- kostka Kasi
Mleko gotować 3 godziny. Po wystudzeniu masę dodac do utartej Kasi. jak się już dobrze wymiesza ( nie za długo) dodać do masy 2/3 pokruszonego słonecznika.
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć 3/4 ilości masy.równomiernie rozprowadzić. przykryć drugim ciastem, posmarować pozostałą masą i posypać resztą pokruszonego słonecznika. Schłodzić.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz