Porzeczkowiec

A więc tak:
składniki ciasta:
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao

To wszystko zagotować na małym ogniu, a następne wystudzić.

- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukruu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. jak się dobrze wymiesza  dodać żółtka, i delikatnie wymieszać. Dodać wystudzoną masę. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  i sodą. Piec 40 minut w 160 stopniach.

Masa:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. dodać fixy. Jak już jest dobrze wymieszane dodać serki i delikatnie wymieszać.

Wystudzone ciasto przekroić, posmarować "rzadkim" dżemem porzeczkowym. Wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim ciastem. Na całość wylać polewę czekoladową.
Jak już będzie gotowe, sugeruje schować głęboko, bo krasnoludki podbierają...:)

Poniżej efekty mojej pracy:)




Komentarze

  1. Pycha. Ale nie ma przepisu na tą genialną polewę. Dawaj. W weekend piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem że u mnie nieaktualnie ale zapraszam http://marti-nastolatka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz