Wszystkie prace oraz zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

czwartek, 29 stycznia 2015

Karteczka urodzinowa

Dla Oli powstał przepiśnik oraz karteczka :) nie wiem czy sie podobała, bo w sumie nie pytałam, ale mim zdaniem swój urok ma :)


a kwiatuszek, boski zresztą, wyszedł spod rączek koleżanki Justyny <3  która ma dobrą duszę i wieeeeeeeelkie serducho :)

Miłego popołudnia życzę :)
K. :)

środa, 28 stycznia 2015

Przepiśnik :)

Kolejne wyzwanie w moim scrapowym życiu :)
Przepiśnik... dziwnie i groźnie brzmi. Oglądając przepiśniki niektórych scrapowych koleżanek, można dostać zawrotu glowy! Są piękne, kipią dodatkami, mają fantastycznie dobrane kolory itd itp.... Aż strach próbować zmierzyć się z takim "potworem", bo gdzie mi do specjalistek :) ale za drobną namową pewnej fajnej i niesamowicie pozytywnej Justyny  ( <3 ) oraz dzięki jej FANTASTYCZNEMU  SKLEPOWI  w którym zakupiłam FANTASTYCZNE  papiery , rewelacyjne wkłady, oraz super wykrojniki  zmierzyłam się z tym zadaniem... Efekty oceńcie sami, biorąc poprawkę, że to mój pierwszy raz ... hehe:)







Przepiśnik już u właścicielki, mojej koleżanki, która dzisiaj obchodzi kolejne osiemnaste urodzinki :)
Jak wam się widzi??
Pozdrawiam :)
Zadowolona z siebie K. :)

niedziela, 25 stycznia 2015

Rogaliki z mięsną wkładka :)

"Małż " w domu, po operacji, więc staram się jak mogę żeby mu czas umilić i żeby lodówka się czasami zamykała :) w ten oto sposób powstały rogaliki pełne miłości, kapusty, pieczarek i mięska :) przepis na ciasto kiedyś dostałam od znajomej, ale tamte były ze słodkim wsadem :) a tymczasem, skoro Małż nie przepada za tego typu słodkościami na obiad, a potrzeba jest matką wynalazku zrobiłam takie rogaliki :)
są pyszne i bardzo sycące :)


Przepis, stosunkowo prosty i niezbyt kosztowny :) oto on :




Składniki:

·         650 g mąki
·         2 jajka
·         1,5 szklanki wody
·         45 g drożdży
·         1 łyżeczka soli
·         1 łyżeczka cukru
·         2 łyżki oleju
·         sezam, mak siemię lniane


na farsz:
·         250 g kapusty kiszonej
·         2 średnie piersi z kurczaka
·         200 g pieczarek

·         1 cebula
·         czosnek
·         sól
·         pieprz
·         olej

 Sposób przygotowania :


Wodę lekko podgrzać, wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn i wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Farsz: cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone piersi z kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki.  Całość podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Całość chwilę przesmażyć, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem wg uznania i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 części, uformować kulki, rozwałkować na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posmarować rozmąconym żółtkiem. Można posypać po wierzchu sezamem, siemieniem lnianym czy makiem, to już wg upodobań. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.

Świetnie smakują na gorąco, jeszcze lepiej na zimno, i nawet na drugi dzień są pyszne :) 
Polecam
Miłej niedzieli :)
K. 


wtorek, 20 stycznia 2015

Zaproszenia komunijne

Córeczka mojej znajomej w tym roku przystąpi do I komunii świętej :) Iza poprosiła mnie o zrobienie na próbę zaproszeń z tej okazji. w telegraficzny skrócie wyszły takie oto dziewczyńskie zaproszenia :) zobaczymy co Paulinka sobie wybierze :)



a Wam które się podoba?
Miłego wtorku :)
K.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Torcikowo :)

W ubiegłym tygodniu mąż sąsiadki skończył 30 lat :) wow, cóż za młodzieniec :) poprosiła mnie o zrobienie torta. Oczywiście śmietanowy, oczywiście standardowy przepis mój, ale miało być coś fajnego na "górze" :) i tu okazuje się, że znajomości scrapowe się przydadzą :) wykorzystałam DIG'a wykonanego przez Iwonkę  i tak oto powstała śmietankowa słodycz z wesoła góra :) Tak otóż w całości się prezentował, mam nadzieje ze smakował :)



Pomalutku nadrobię zaległości :) choć twórczo niewiele się działo :)
Miłego wieczoru :)
K

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Prawie 3-BIT

Niedobór słodyczy można dość szybko zrekompensować :) na przykład takim oto prawie 3-BIT-em :) stosunkowo szybki, smaczny i wcale nie aż tak bardzo przesłodzony jakby sie mogło wydawać :)
Prezentuje sie też niczego sobie :)





Przepisik? Ależ prosze bardzo :)


Składniki:

na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę budyniową:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
200 g masła
na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka gotowego kajmaku
50 g mlecznej czekolady
6 paczek herbatników
Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka lekko ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie. Piec w 180stopniach  przez około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić. 
Budynie ugotować z cukrem na mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Połowę masy rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować pozostałą masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 3/4szklanki gorącej wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą . Najlepiej smakuje na drugi dzień :) 
Polecam
Smacznego :)
K.