Wszystkie prace oraz zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik Izaura

Ciekawa jestem bardzo, skąd wzięła się nazwa tego ciasta, ale nie będę wnikała. Powiem tak, jest smaczne, ale nie będzie należał do moich ulubionych serników;) Co nie zmienia faktu, że mojemu mężowi smakowało, ale co jemu nie smakuje... hihi



 CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukry waniliowego
  • 4 jajka
MASA SEROWA:
  • 70 dag sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
 Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Ser ( zmielony lub ten z wiaderka) połączyć z pozostałymi składnikami. Utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą tą ze szklanki, i posypać kokosem.



Smacznego

Ciasto bez jaj :)

a jednak się ogarnęłam, i dodam teraz przepisiki:) na pierwszy rzut ciasto bez jaj:) czyli murzynek inaczej:)
więc tak:
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub innego ulubionego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • Opcjonalnie 1 przyprawa do piernika

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175 stopniach . Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  •  pozostały dżem brzoskwiniowy

Ugotować na mleku budyń. Do gotującego się jeszcze budyniu dodać masło i mieszać aż się połączą i ponownie zagotuje. Gorącą masą przełożyć ciasto. Całość odstawić do wystudzenia. Górę ciasta posmarować ulubionym dżemem. Śmietanę ubić zgodnie z przepisem na śmietan’fixie i ozdobić wierzch ciasta następnie schłodzić.

Smacznego:)



 

Już Listopad

Już Listopad, więc chyba powiedzieć że święta tuż tuż :) Już 2 listopada widziałam pierwsza świateczną reklamę, co jest dla mnie niezrozumiałe..."Dzięki" temu święta tracą swoja magiczną moc. Kiedyś, kiedy była "jedynka" "dwójka " i " telewizja regionalna", nie było marketów, święta miały większą moc, siłę, większego ducha... gubimy go coraz częściej, i to jest da mnie przerażające. wszędzie mikołaje, choinki, gwiazdki, lampki.... ech... prawie "Ameryka"... tylko chyba nie o to chodzi, przynajmniej nie mnie.
niestety, idąc za "modą", tłumacząc się natłokiem zajęć, mnie również opanowała świąteczna gorączka dekoracji... miałam chwilkę, w ten weekend. Pomimo, że ta chwilka była kosztem innych zajęć, ja się bardzo cieszę, że właśnie tak wygospodarowałam ten czas. Bardzo mnie t relaksuje, bardzo odpoczywam, wyłączam się, i jest dobrze. Dochodzę nawet do wniosku, że chętnie odpuściłabym pracę zawodową, która mnie coraz częściej przytłacza, i najchętniej siedziałabym i kleiła, układała, przypinała, itd itp. Jednak realia życia codziennego sprowadzają mnie na ziemię... póki co nie ma takiej opcji, i pewnie nigdy nie będzie. Tak na przyszłość, marzenie, zmienić pracę na taką, która da mi to "coś". Może się uda? Każdemu z Was tego życzę. a tymczasem, chyba chciałbym się pochwalić;) oto moje dzieła:

To są moje pierwsze próby zabaw hand made;) staram się, i jestem z siebie dumna, choć wiem, ze lata świetlne mi do większości  z blogerek:)
Jestem zafascynowana blogiem Ilony , cudeńka wychodzące spod jej rąk, i te fantastyczne Turtoriale :) jak to mówi moja córka... Lofciam ją;)

W międzyczasie popełniłam jeszcze dwa ciasta, zdjęcia i przepisy postaram się wrzucić jak najszybciej, bo ciasto bez jajek... genialne :)
A tymczasem idę coś jeszcze skleić, jak dobrze że jeszcze jutro mam urlop :) hihi

Pozdrawiam