Wszystkie prace oraz zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

piątek, 25 października 2013

Radosna Twórczość... hehe

Witajcie! dzisiaj, zupełnie inna beczka, radosna kreatywna twórczość, dużo przed czasem, pokusiłabym się o stwierdzenie że jestem lepsza niż niejeden market...hihi..kiedyś, gdzieś zobaczyłam małe cudo w którym się zakochałam... stwierdziłam, że przecież każdą rzecz wykonał człowiek, więc może nawet mnie się uda zrobić moje własne, prywatne CUDEŃKO. Poniżej to co udało mi się zrobić!





a że natchnienie męczy, a co, i dzień "wolny" a jutro moja córka idzie na urodziny o psiapsiółki, więc idąc za ciosem "wyprodukowałam" co następuje do zapakowania przezentu:

Do ideału troszkę brakuje, ale ja jestem z siebie DUMNA! kto by pomyślał, że ja... hihi
Miłego wieczorku:)


niedziela, 20 października 2013

Ciasto Cynamonowe + gruszki w syropie



Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy po przegrzebaniu zalewu przepisów w internecie zrobiłam ciasto cynamonowe które znalazłam na jednym z kolejnych forów kulinarnych.Przepis oczywiście delikatnie zmodyfikowałam, a następnym razem jeszcze poczynię jakieś dodatkowe zmiany, o których na pewno wspomnę. Ogólnie całkiem ładnie wygląda, troszkę zapachem przypomina Boże narodzenie, bo cynamon i "aromaty korzenne". całościowo zaliczam wypiek jako udany i z przyjemnością się nim dzielę. Domownicy zachwyceni:) 

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
Masło utrzeć z pudrem na puch, Dodawać po jednym żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodać mleko i połączone suche składniki. Delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Podzielić na dwie części. Piec w 180*C  35 minut.
Krem cappuccino:
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ½  łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 4 łyżki cappuccino orzechowego
Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi sie gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć. 
Mus gruszkowy:
  • słoik musu gruszkowego
  • 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksować z musem.

Dodatkowo:
  • 2 kieliszki wódki korzennej
  • 3 łyżki kakao do posypania
Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. 



Przy okazji tego ciasta powstał pomysł żeby zrobić gruszki w syropie. Moi domownicy do tej pory nie przepadali za tego typu przetworami... udało mi się ocalić tyle "materiału: że zrobiłąm 4 słoiczki.





Gruszki w syropie

  • 2 kg najlepiej twardych gruszek
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. do wody dodać wszystkie składniki, łącznie z gruszkami. Gotować w zależności od rodzaju gruszki kilka/kilkanaście minut. do osiągnięcia satysfakcjonującej twardości gruszek. Przełożyć do słoików, i najlepiej zagotować calość kilka minut. świetny ratunek przy spadku cukru:)





poniedziałek, 7 października 2013

Rogaliki maślano - miodowe :)

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 duże łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdzy
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:



Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło rozpuścić i jeszcze gorące zalać zimnym mlekiem, wystudzić.
Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podzielić na odpowiednie, dowolne  kawałki, w zależności od potrzebnej wielkości rogalików. Może to być kilka dużych śniadaniowych rogali, bądź kilkadziesiąt małych przekąsek. Ciasto rozwałkować na kształt koła. Podzielić na trójkąty i zawijać w rogale.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wg uznania migdałami, makiem, cukrem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pyszności!



trochę się pomięszało, ale wracam;)

Życie jest bardzo przewrotne, raz nad wozem, raz pod, a do przodu trzeba pchać;) troszkę miałam spadek formy, psychicznej i fizycznej, ale pomału wracam do żywych:) po tygodniu nic nie robienia dopadła mnie kuchenna relaksacja:) coś co było mi potrzebne. i tym sposobem, zrobiłam:

1. Nutelle ze śliwek
2. Leczo do słoiczków mężusiowi
3. Rogaliki miodowe
4.  Zapiekankę ziemniaczano mięsną
5.  Kruchy anasek
6. Jabłecznik z budyniem

jako że jeszcze raczkuje z blogiem, oczywiście nie weszło mi jeszcze w krew robienie zdjęć etap po etapie:)
ale sukcesywnie będę dodawała:)
na pierwszy rzut może Rogaliki miodowe?? pyszne, kruche, delikatne, i najlepsze jak jeszcze ciepłe... Przepisik w następnym wpisie;)